Slashern är ju en av de enklast identifierbara genrerna inom den övergripande metakategorin ”skräckfilm”.

Scream, I Know What You Did Last Summer, Friday the 13th och Halloween är ett par exempel som direkt står ut i mängden – filmer alla mer eller mindre känner till. Jag kommer att referera till bland annat Scream flertalet gånger här, när jag går igenom bingobrickan. Jag skyller på att jag är född -84 och att Scream är en av de slasher-serier som låg bäst i tiden för mig när jag fick upp ögonen för slashers på allvar 😛 Det känns också som en film som De Flesta™ har sett, så det är en enkel film att ha som referens.

Det som identifierar en slasher är väl just upplägget att vi har en (oftast!) ensamarbetande mördare (Scream är ett lysande undantag där ;)) som stalkar och dödar människor – oftast med ett vapen som har blad/klinga. I vissa fall använder folk titeln slasher mer generellt, och tycker att den kan vara en mer övergripande term för skräck överlag, men alltså… nä.

Genren som sådan är inte ny – vissa anser att redan Alfred Hitchcocks Psycho är en anfader till genren. Det finns dock titlar redan från 1930-talet som passar som hand i handske in i slashergenren; Thirteen Women (1932) handlar om en sorority där en mördare tar dem av daga en efter en, och efter varje mord stryker över deras foto i yearbooken. Jag tror att vi ALLA har sett minst en slasherfilm med det här upplägget, om inte just Thirteen Women.

Storhetstiden för slashers var 1978 till 1984. Efter 1985 gick genren in i en svacka och även om den inte dog ut helt så producerades inte i närheten av lika mycket slasherrullar som tidigare. Mitten av 80-talet släpptes främst sequels, bland annat The Hills Have Eyes 2, A Nightmare on Elm Street 2: Freddy’s Revenge och Friday the 13th: A New Beginning.

Scream släpptes 1992 och med den kom en liten revival av genren. I slutet av nittiotalet kom återigen en våg av sequels, och efter 2002 verkar vi mest ha reboots/remakes och throwbacks – inte så mycket nytt där, alltså.

Det senaste på marknaden måste vara TV-serien Scream Queens, som släpptes 2015. Bland TV-serier har vi även Scream och Dexter; det dök upp en slasher-mördare i True Blood och A&E har en serie vid namn Bates Hotel som handlar om Norman Bates och hans mor. Jag tror med andra ord att det är safe to say att slasher som genre INTE har dött än! 🙂

Share This:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *